Bokfestival på Ammerudklubben

Tirsdag 10. mars inviterte foreningen Leser søker bok og Aktiv i Grorud elever fra Bjøråsen og Apalløkka skole til en spennende bokfestival på Ammerudklubben. Dagen var fylt med kreativitet, inspirasjon, læring og mye mer.

Slampoet Fredrik Høyer. Foto: Amama Akram.

Slampoeten Fredrik Høyer snakket om språk og hvordan vi kunne trengt et nytt språk. Poeten, med over 10 års erfaring, fortalte om alt fra språkets opprinnelse til hvordan vi bruker det i dag. Bjøråsens egne Alishama Shahbaz, Dina Raed Musa og Rukiye Koc intervjuet dagens forfattere: Veronica Salinas, Arne Svingen og Guro Sibeko. Forfatterne leste et utdrag fra deres bøker, bortsett fra Sibeko, som fremførte slampoesi. Sist, men ikke minst ledet Salinas et skrivekurs hvor elevene ble introdusert til forskjellige måter å skrive dikt på.

Skriver fra egne liv
Felles for alle forfatterne var at bøkene deres er inspirert av virkelige livserfaringer. Sibeko hadde for eksempel henta mye inspirasjon fra de forskjellige gradene av rasisme som hun opplevde i barndommen, spesielt når det gjelder å vokse opp i et hovedsakelig etnisk norsk nabolag. Forfatterne snakket om deres erfaring med å skrive bøker, og hvordan det har påvirket dem. Sibeko mente at bøker er en sunnere måte å få ut denne aggresjonen på.

Guro Sibeko med boka “Rasismens poetikk”. Foto: Lulbore Bajrami.

Veronica Salinas fortalte om boken “OG”, som handler om en innvandrer som prøver å etablere seg i det norske samfunnet. Dette er noe hun kan gjenkjenne seg selv i ettersom hun selv innvandret til Norge fra Argentina da hun var 17 år.

Arne Svingen beskrev en ganske annerledes historie – hans nyeste utgivelse “Pøbelkomiteen” forteller om en aggressiv ung gutt som ikke har noe problem med å “slå de som trenger det”. Svingen sa at hans oppvekst i Groruddalen definitivt var en inspirasjon for boken, og at til og med tittelen på boka er hva han og hans vennegjeng faktisk pleide å kalle hverandre.

Arne Svingen leser fra “Alt jeg skylder deg er juling”. Veronica Salinas til venstre, programledere Dina Raed Musa, Rukiye Koc og Alishama Shahbaz til høyre. Foto: Amama Akram.

Har dere en spesiell rutine når dere skriver?
På dette spørsmålet kom det ganske forskjellige svar. Arne Svingen sa at “musikk er ganske viktig, jeg klarer ikke å skrive når det er helt stille”, mens Sibeko og Salinas ikke hadde noen spesielle krav, og tar muligheten når den byr seg. Salinas sa at disse mulighetene ikke er så vanlige å finne når man har et lite barn hjemme. Sibeko sa seg enig i dette, “Så lenge det ikke er noen som snakker med meg tar jeg muligheten, uansett om det er på sofaen”. Likevel sa Sibeko at den ideelle omgivelsen er å sitte på et tog. “Jeg har til og med kjøpt billetter frem og tilbake fra Stavanger, bare for å skrive” innrømte Sibeko.

Hva er det vanskeligste med å bli forfatter?
Alle var enige i at det å finne et forlag er det det vanskeligste, men at det definitivt blir bedre når man har en klar plan. Svingen la til at det er vanskelig å bestemme seg for en historie å fokusere på, men når man først gjør dette så blir resten av prosessen lettere.

Hva er et godt råd til ungdommer som ønsker å bli forfattere?
Svingen mener man ikke skal stole på alle tilbakemeldinger, men være kritisk. Salinas råd var å skrive og stå på. Sibeko mente at det var viktig å ikke være for selvkritisk, og å huske på at det ikke haster, du trenger ikke være en lovende forfatter når du er 17!

Alt i alt var denne dagen suksess og elevene satt igjen med ny kunnskap og interesse for litteratur.

Separator image Posted in Nyheter.