Felipe “Fela” Castro

En varm ettermiddag i august satt Felipe Castro seg ned for et intervju utenfor Tøyen Bibliotek som er et av hans mange jobber. Felipe er mest kjent for hans suksessfulle teaterstykke “Blokk Til Blokk”. Til høsten skal denne hjertevarmende og morsomme teaterstykke ta showet til resten av Norge. Han er også vinneren av Oslo kommunes Kultur og Kunstnerpris for forestillingen “Blokk til Blokk”. 

“Hvordan  ville du introdusert deg selv til noen som ikke visste noe om deg?”

Det tar et øyeblikk for Felipe å svare, men han kommer med en kort liste “travel kar, en kul pappa, glad i musikk og skuespill, plagsom og rastløs”. “Du nevnte du er glad i musikk og skuespill, som er åpenbart med antall priser og ros du har fått får dine ulike musikalske oppnåelser. Ut av disse, hvilke har hatt størst påvirkning på deg?”. “Selge ut teaterforestillinger, siden det er en vanskelig overgang fra rap til musikalsk teater. Karriere-vis så har det bare hatt positiv påvirkning. Spesielt fordi jeg ikke var særlig sikker når jeg bestemte meg for å gjøre denne overgangen, og jeg var overbevist om at det enten skulle gå helt ok, eller veldig dårlig.”

“Hva skal de sitte igjen med etter showet”

“At de føler at de har lært noe, at det er noe de kan ta videre i livet, og at de setter pris på ærligheten”. De fleste skoler i Grorud har sett denne forestillingen og majoriteten er glad for å kunne se en ulik type teater som både handler om deres type oppvekst, men også en hip vri. Han legger til at han ønsker at de som vanligvis ikke ser seg selv i teater endelig får gjøre det. Han sier seg enig i at dette er et lite steg mot å gjøre det mer normalisert å ha mer mangfold på teaterscenen. “Det at det er Chilenere som får legge til noe i teater-verden er spesielt for meg spesifikt”

“Nå skal dere ta showet rundt Norge, hvordan føler du deg om dette?”

“Det er spennende og det blir en morsom tur, og vi har presentert foran Oslo og Akershus befolkningen. Dette blir morsomt å ta til andre byer som er ulike fra hvor vi allerede har vært”. Hvordan tror du de kommer til å reagere til dette?“Jeg håper at hvis de ikke kan relatere til de mer groruddalen/hip-hop temaene så kan de fortsatt  relatere til det familieære av det”. Så langt har du delt scenen med broren din, hvordan har det vært? “Det er det beste som kunne ha skjedd, en vakker vending på karrieren … det skaper en slags trygghet å vite at han er der alltid med meg.”. 

“Er det noe du skulle ønske du hadde blitt fortalt når du var yngre?”

“Pass på helsen og ikke drit deg ut for å imponere som jeg tror mange ungdommer kan relatere til.“

Har du noen tips til unge artister? “Ikke mist trua og ikke mist troen på at du har noe å bidra med og at alt skjer for en grunn så lenge du ikke slutter.”. Fela forteller oss at hvis det noen gang kommer til valget om å enten gi opp eller å risikere det, men å ta sjansen, så er det alltid best å ta sjansen. 

Videre forteller Fela oss om hans arbeid med ungdommer. Hans arbeid varier fra hva han mener er “Oslos beste bibliotek” (barnebiblioteket på tøyen), som både kokk og prosjektkoordinator for Agenda X og mye annet. “Jeg driver egentlig med alle sektorer innenfor barne- og ungdomsarbeid”. Av disse syntes Fela jobben som sommerlærer på antirasistisk-camp for flere år var det beste. Her har han jobbet som kokk og har vært med på å lage innhold. 

Fela måtte videre til en av hans mange jobber; barnebiblioteket, og vi ønsker han lykke til videre med alle planene og målene hans for året.