Iran og USA-konflikten – tredje verdenskrig?!

3. januar skjedde det en tragedie som vekket oppmerksomheten til hele verden. Irans militære general Qasem Soleimani ble drept av en drone som ble sendt av nåværende president i USA, Donald J. Trump. Dette startet en konflikt mellom de to landene. Spørsmålene nå er: Vil Irans neste steg være å ta hevn? Hva vil USA gjøre med saken videre? Og sist, men ikke minst, hvordan vil dette påvirke resten av verden? 

Hvorfor ble Soleimani egentlig drept?

Spørsmålet som ofte blir stilt er: Hvorfor ble Soleimani egentlig drept? Som tidligere nevnt ble Soleimani drept av en amerikansk drone, sendt av Donald J. Trump. Ifølge en artikkel av nettsiden/kilden “e24” mener Trump at han drepte Soleimani for å forhindre krig. I tillegg til dette sier Trump at Soleimani burde vært drept for flere år siden, men hvorfor?  

Grunnen til det er, ifølge, Trump, at Soleimani drept og alvorlig såret tusenvis av amerikanere over en lengre periode, og han hadde planlagt å drepe mange fler, men ble tatt. I tillegg sier han at Soleimani både var hatet og fryktet i landet sitt. Trump sier også at   folk ikke er lei seg, og det er bare noe lederne i Iran har fått hele verden til å tro. Derfor mener Trump at Soleimani burde vært drept for mange år siden.                           

Hva skjer nå? 

Hva kommer Iran til å si om dette, og vil Irans neste steg være å ta hevn? Ifølge Irans ledere har de tenkt å ta hevn, og det har de tenkt å gjøre via krig. Trump har tidligere sagt at han drepte Soleimani for å forhindre krig, ikke starte en krig. Uansett sier han at hvis det er det Iran vil ha, så er han klar for hva enn som skal skje. Trump mener at de har nok soldater og våpen, og at USA ikke trenger å bekymre seg for noe som helst. Dette forklarer oss hvordan Trump har håndtert saken videre.

Iran skal hevne seg for drapet av Qasem Soleimani.

Iran har hevnet seg en gang etter drapet til Soleimani. Det var like før midnatt tirsdag 7. januar at de avfyrte en rekke raketter mot militærbasene Ain Al-Assad og Erbil i Irak, hvor blant annet amerikanske styrker holder til. Irans ledere kaller dette hevn og truer med en rekke angrep tilbake. Ifølge “ABC News” ble 15 raketter avfyrt mot militærbasene i Irak. 10 av disse traff Ain Al-Assad og 1 traff Erbil, og de resterende fire oppnådde ikke målene sine. Trump opplyste først at ingen amerikanske soldater ble skadet, men etter noen dager innrømmet USA at minst 11 amerikanske soldater hadde blitt skadet under angrepet. Her kan vi se at Iran virkelig har tatt hevn – og kommer til å fortsette med det.

Blir det tredje verdenskrig?

Som tidligere påpekt vil Iran ta hevn via krig. Hvordan påvirker dette resten av verden, og er det sant at det kan bli en 3. verdenskrig? Logisk sett så blir det ikke noe tredje verdenskrig, for ifølge en ekspert som BBC har snakket med er det veldig lite sannsynlig. 

Dette er en konflikt mellom Iran og USA, og ikke noen andre land, spesielt Russland og Kina. Skulle det ha blitt en tredje verdenskrig, måtte Russland og Kina vært involvert i konflikten, noe de ikke er. Derfor er det egentlig ikke noe å bekymre seg for. Når det kommer til hvordan alle andre land ser det, er det nesten det samme. Ingen er redde for at tredje verdenskrig kommer til å skje, men de er 100% sikre på at hvis ikke USA og Trump får snakket med Iran og gjort dette på en rolig måte, kommer det sannsynligvis til å bli en krig mellom disse to landene.

Vi har forstått at Iran skal ta hevn, og Trump er klar for hva enn som skal skje, men at det ikke blir noe tredje verdenskrig. Selv om det ikke blir en tredje verdenskrig, vet vi jo ikke at det blir krig… eller, blir det? Frem til nå har det ikke skjedd noe, men man vet aldri når en krig kan starte. Så det vi egentlig kan gjøre er å vente og se!

Separator image Posted in Nyheter.