Moderne slaveri: en industri støttet av deg og meg

Når du lærer om slaveri i ungdomsskolen lærer du mest sannsynlig om svarte slaver i USA som måtte utholde undertrykkelse i hundrevis av år. Kanskje du også lærte om slavene i Egypt, Canada og mange andre land. Det du sannsynligvis ikke er klar over, er at slaveri ikke endte med avskaffelse av slaveri på 1800-tallet. I stedet endret det former og fortsetter å skade mennesker i alle land i verden, og mennesker i vest som du og jeg fortsetter å leve salig uvitende.

Enten det er kvinner som blir tvunget til prostitusjon, menn som blir tvunget til å jobbe i jordbruk eller bygging, barn i `sweatshops` eller jenter som blir tvunget til å gifte seg med eldre menn, blir deres liv kontrollert av deres utbyttere, de har ikke lenger et fritt valg og de må gjøre som de blir fortalt. De lever per definisjon i slaveri.

Moderne slaveri er ikke bare et problem for dem i utviklingsland. Det er et problem som i stor grad er drevet og opprettholdt av oss i vesten. I tillegg er ikke slaveri bare et problem skapt av multinasjonale selskaper som søker å maksimere fortjenesten, uansett kostnad. De gjør det fordi vi som kunder ønsker at de skal følge opp vår umettelige appetitt for klær og andre unødvendige materialer. I detaljhandelen betyr “fast fashion” etterspørsel etter flere og flere klær som blir kasserte raskere enn noen gang, noe som igjen betyr at fabrikkeiere må finne stadig nyere måter å følge med på. Dette leder til at jobbforholdene blir verre, men de ansatte har ikke andre valg.

Mennesker som tjener på moderne slaveri har et mønster av å utnytte de sårbare, noe som er grunnen til at 71% av alle ofre er tenåringsjenter og kvinner. 1/4 av alle som lider under moderne slaveri er også barn. I tillegg er hele 50% av alle ofre mennesker som er i gjeld, noe som er oftest hvordan de blir manipulert og ender opp som ofre. Disse menneskene jobber dag ut og dag inn uten noen form for betaling eller frihet. Oftest så er de tvunget til å jobbe for å holde seg i live.

Moderne slaveri handler på ingen måte bare om sweatshops i utviklende land. Disse tingene skjer også i land som England, hvor over 13,000 tilfeller av menneskehandel har blitt rapportert. Dette er selvfølgelig et lavt tall i forhold de sakene som ikke blir rapportert. Hovedrutene er fra Nigeria (innenlandske og sexarbeidere), Vietnam (neglebutikker) og Albania (bilvask). Hovedsakelig skjer dette i Asia, men 1,9 millioner av disse menneskene lever under slave-leveforhold i Nord- og Sør-Amerika. Likevel opererer utnytterne også i vesten, eller for å produsere produkter som blir kjøpt i vestlige land.

Heldigvis lever vi nå i en tid hvor en gruppe tenåringer kan få kongressmenn og politikere til å lage strengere våpenlover, noe som får meg til å tenke at å utrydde moderne slaveri ikke er så langt unna som det kan virke. Det minste man kan gjøre for å gjøre sin del mot dette er å utdanne seg selv. Så, neste gang du skal kjøpe nye klær eller få neglene gjort, prøv ditt beste for å se om de som jobber der har bra jobbforhold eller om produktene du har kjøpt ikke ble laget i dårlige jobb-forhold. Bedrifter i alle størrelser vil sannsynligvis være medskyldige i slik ondskap, men vi må holdes bedre ansvarlige hvis vi ikke konfronterer det.

Separator image Posted in Nyheter.