Oppdatering på Kashmirkonflikten 2019

Kashmirkonflikten har pågått i flere tiår, og nå forverres omstendighetene etter at statsministeren Narendra Modi ble gjenvalgt i mai. Kun to måneder etter at Modi ble gjenvalgt ble folket i Kashmir tvunget til å bli innestengt som sild i en tønne. Situasjonen var moderat i begynnelsen med et kommunikasjonsforbud, deretter eskalerte den til avskaffingen av artikkel 370 som ga befolkningen en moderat form for selvstyrt autonomi. Det ble mye spenning da en gruppe terrorister fra Kashmir brukte selvmordsbomber og drepte 40 indiske soldater. Modi ga skylden til Pakistan, og sa at dette ville de angre på. Resultatene av denne trusselen var blant annet avskaffingen av artikkel 370. Verden var uvitende til denne inhumane behandlingen frem til skrikene til den lidende befolkningen i Kashmir ble for høye.

Narendra Modi, eller Modi som majoriteten av befolkningen i India kaller ham, tilhører det indiske folkepartiet Bharatiya Janata Party. Partiet har lenge blitt anklaget for å ha hinduekstreme tanker. Disse spekulasjonene ble forverret da Modi snakket negativt om det økende antallet av muslimer i India. I flere taler nevnte han Kashmir, og hvordan Kashmir var et symbol på indisk militær suverenitet. Alle disse talene hadde en stor påvirkning på tilhengerne av BJP (Bharatiya Janata Party). India så en økning av hinduekstremister. I områder rundt Kashmir ble muslimer terrorisert. Enkelte muslimer i India ble slått og tvangskonvertert til hinduismen, landsbyer med muslimske innbyggere ble brent og muslimske kvinner ble slått i offentligheten for å skremme de resterende muslimene.

Pakistan sin nye statsminister Imran Khan er fra partiet Tehreek-e-Insaaf. Partiet er et ganske nytt parti og står for («Den pakistanske bevegelsen for rettferdighet»). Khan sa i en tale at ingen kommer til å vinne denne konflikten om Kashmir. Når to atomvåpenmakter kommer i en konflikt vil konsekvensene ramme hele verden. Pakistan mener at Kashmir bør tilhøre dem på grunn av at majoriteten i Pakistan er muslimer. Imran Khan gikk til FNs hovedkvarter i New York og klaget på Modi sin inhumane behandling av befolkningen i Kashmir. Modi nektet anklagelsene, og mente at fengslingen av befolkningen i Jammu var for å redusere innhøstningen av terrorister. Det er ganske tydelig at Modi skylder på befolkningen i Kashmir for handlingen til en gruppe terrorister.

Selv om Modi vil aldri påta seg skyld for dødsfallet til 40 indiske soldater er angrepet et resultat av 70 år langt frustrasjon folket i Kashmir har følt på grunn av India og Pakistan. Terroristgruppa som drepte de indiske soldatene er Jaish e Mohammad. Deres formål er å skille Kashmir fra India, og bli en del av Pakistan. Formålet deres kan ikke rettferdiggjøre drap, men atomvåpenmaktene må forstå at dette er kun begynnelsen på en voldelig revolusjon. Det er hundrevis av små revolusjonstørste grupper i Kashmir dannet av ungdomsgutter. De kan ikke sammenliknes med Jaish e Mohammad. Å høre skrikene til disse ungdommene når de skriker i gatene for frihet er noe av det meste skremmende og triste et menneske kan oppleve. Men det gir et håp for fremtiden for dette kontrollerte paradiset.

Av Amama Ak

Separator image Posted in Nyheter.